Πηλός που ξεραίνεται στον ήλιο

Από το παρελθόν στο σήμερα

"Ο πηλός είναι γη και το να μεταφέρεις ιδέες στον πηλό είναι σαν να ζωντανεύεις τη γη!"

Τα πρώτα βήματα της οικογένειας στην παράδοση της αγγειοπλαστικής τα ξεκίνησε ο παππούς Γιάννης Αποστολίδης παίρνοντας κοντά του τον πρωτότοκο γιο του Σίμο, τότε που οι συνθήκες ήταν δύσκολες και οι "τσικαλάδες" όπως ονομάζονταν τότε λόγω κατασκευής πήλινων τσουκαλιών για το μαγείρεμα, έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα αγγειοπλαστεία μακριά απ τα σπίτια τους.

Κοντά στον παππού έκανε τα πρώτα του βήματα στην τέχνη ο Σίμος Αποστολίδης ένας απ' τους σημαντικότερους και πολυβραβευμένους Σιφνιούς αγγειοπλάστες των τελευταίων χρόνων. Ο Σίμος πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να τελειοποιήσει την τέχνη του και να μπορέσει να ανοίξει το δικό του εργαστήριο.

Στα εννέα του χρόνια μαθήτευσε για ένα χρόνο κοντά στον Γιώργο Βενικουά, στο εργαστήριο του στην Χερρόνησο και στη συνέχεια ακολούθησε τον θείο του Απόστολο Φύσσα στη Σύρο. Το 1936 τον βρίσκει στο Χαλάνδρι Αττικής για τέσσερα χρόνια στα τσικαλαριά-εργαστήρια του Νίκου Τουλλή και Αλέκου Καρδιακού που μαθαίνει νέες φόρμες και τεχνικές. Στη συνέχεια επιστρέφει στη Σίφνο και εργάζεται στον Πλατύ Γιαλό στο εργαστήριο του πεθερού του Φραζέσκου Λεμονή.

Μαθητεύοντας δίπλα στον πατέρα του άξιος συνεχιστής του, ο Γιάννης εξασκεί εδώ και αρκετά χρόνια την κεραμική-αγγειοπλαστική τέχνη με πάθος και μεράκι.

Τα τελευταία χρόνια μετέφερε το εργαστήριό του στις Καμάρες, όπου μπορείτε να τον επισκεφθείτε και να δείτε να δημιουργεί στον τροχό του παραδοσιακά αντικείμενα και πρωτότυπα κεραμικά γεμάτα φαντασία, δίνοντας ζωή στον πηλό.

Ανήσυχο πνεύμα από μικρός συχνά αφήνεται να ξεφύγει απ τα συνηθισμένα για να δημιουργήσει φόρμες αλλιώτικες, αντικείμενα "φευγάτα" και τους καλοκαιρινούς μήνες τα εκθέτει σε εκθεσιακούς χώρους κυρίως στη Σίφνο. Εκτός από τις προσωπικές εκθέσεις συχνά συμμετέχει και σε εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών.

Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και μέσα στα έμπειρα χέρια του πατέρα του Γιάννη, ο μικρός Σίμος έχει κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα στον μαγικό κόσμο της ΤΕΧΝΗΣ και της ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ-ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ.

Παρασκευή Σιφνέικου πηλού

Δείτε βήμα-βήμα τη παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του σιφνέικου πηλού.

Επικοινωνία

Διεύθυνση

Καμάρες
Τ.Κ. 84003, Σίφνος - Κυκλάδες

Τηλέφωνο

2284033721

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες τους, τους: Τριαντάφυλλο Αλεξίου, Βαρβάρα Σπηλιοπούλου, Γιάννη Κοντό, Emily Bedixen και Jacqueline Meier.

Θέση

​Το Αγγειοπλαστείο Αποστολίδη βρίσκεται στη θέση Λειβαδάς, λίγο έξω από τις Καμάρες στο δρόμο για Απολλωνία Περισσότερα...

Θέση στο χάρτη

Video

Δείτε το video που τράβηξε ένας επισκέπτης του αγγειοπλαστείου μας.

Δείτε το video που τραβήχτηκε στα πλαίσια τηλεοπτικής εκπομπής.

Ακολουθήστε μας

Instagram

Social