Μία από τις γνωστότερες συνταγές της Σίφνου που μαγειρεύεται όλο το βράδυ σε ξυλόφουρνο, στο ειδικό πήλινο σκεύος, τη σκεπασταριά.
Η ρεβιθάδα είναι ένα κατεξοχήν κυριακάτικο πιάτο της Σίφνου, η οποία σερβίρεται το μεσημέρι μετά την κυριακάτικη λειτουργία. Η διαδικασία ξεκινάει δυο μέρες πριν με το βρέξιμο των ρεβυθιών. Το απόγευμα του Σαββάτου, ανάβουν οι ξυλόφουρνοι και οι νοικοκοιραίοι πάνε τις σκεπασταριές τους. Όταν ζεσταθεί καλά ο φούρνος, τα σκεύη μπαίνουν μέσα, ο φούρνος σφραγίζεται και ξανανοίγει την άλλη μέρα το πρωί.
Υλικά
Εκτέλεση
Από βραδύς μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό. Το πρωί τους ρίχνουμε τη σόδα και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν. Τα ξεπλένουμε καλά (3-4 νερά). Τα βάζουμε στη σκεπασταριά και τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λάδι, αλατοπίπερο και νερό. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας στο πλάι τη σκεπασταριά να φθάνει στην άκρη του χείλους της και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε τη σκεπασταριά με το καπάκι της και τη βάζουμε στον ξυλόφουρνο και αφήνουμε τη ρεβιθάδα να σιγοψηθεί για 6 περίπου ώρες! (Ορισμένες νοικοκυρές φτιάχνουν με αλεύρι και νερό ζυμαράκι και με αυτό σφραγίζουν γύρω-γύρω το καπάκι της σκεπασταριάς στην εφαρμογή του με το κυρίως σκεύος).
Συμβουλή: Μπορείτε να την σιγοψήσετε στον ηλεκτρικό φούρνο για 6 ώρες στους 150 βαθμούς.
Η γεύση που παίρνουν τα ρεβύθια από το πήλινο σκεύος είναι μοναδική. Αν δεν έχετε σκεπασταριά μπορείτε να μας παραγγείλετε τηλεφωνικά.
Παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή της Σίφνου.
Μαστέλο ονομάζεται το κεραμικό σκεύος μέσα στο οποίο ψήνεται το κρέας (κατσίκι ή αρνί). Το πασχαλινό αυτό φαγητό, παραδοσιακά στη Σίφνο τρώγεται το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας.
Υλικά
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας με κόκκινο κρασί. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε όλες τις μερίδες με άνηθο. Στρώνουμε στον πάτο από το μαστέλο χιαστί τις κληματόβεργες σχηματίζοντας μία σχάρα. Πάνω από τις κληματόβεργες τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Αν θέλουμε βάζουμε στο τέλος πάνω από τα κομμάτια του κρέατος μπόλια για να μη στεγνώσουν. Το καταβρέχουμε με 1 ½ - 2 ποτηράκια του κρασιού κόκκινο κρασί (αν είναι καθαρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από αυτό που πλύναμε το αρνί). Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, στο οποίο με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρυπίτσες. Το βάζουμε στον ξυλόφουρνο να ψηθεί για 4 ½ με 5 ώρες!
Καμάρες
Τ.Κ. 84003, Σίφνος - Κυκλάδες
2284033721
Ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες τους, τους: Τριαντάφυλλο Αλεξίου, Βαρβάρα Σπηλιοπούλου, Γιάννη Κοντό, Emily Bedixen και Jacqueline Meier.
Το Αγγειοπλαστείο Αποστολίδη βρίσκεται στη θέση Λειβαδάς, λίγο έξω από τις Καμάρες στο δρόμο για Απολλωνία Περισσότερα...
© Apostolidis-ceramics.gr | Χειροποίητα κεραμικά - Αγγειοπλαστείο Εν Σίφνω2024
developed by lysiteleia